Cikkek

arr3Mit kell tudni a szilikon sütőformákrólJó, ha tudjuk...   hogy a szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os...


Mit kell tudni a szilikon sütőformákról

Jó, ha tudjuk...  

hogy a szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os tisztaságú szilikonból, egyedülálló technológiával készülnek. 

 

A szilikon formák felhasználása sokoldalú:

  •  - hűtőben aszpikos finomságok, csokoládékrémek, gyümülcskocsonyák, túró- és joghurttorták,
  •  - fagyasztóban fagylalttorták, parfék,
  •  - mikrohullámú és hagyományos sütőkben kenyérfélék, sütemények, torták, zöldségek, húsfélék készíthetőek bennük.

 

Jó, ha tudjuk...

hogy a szilikonból készült sütőformák egyaránt  használhatók elektromos-, gáz-, valamint mikrohullámú   sütőben, továbbá hütőkben és fagyasztókban is. A  sütőformák általában 220-260 °C-ig hőállóak és -25- 60 °C-ig tűrik a hideget.

 

Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos  sütőformákkal szemben:

  •  - az előkészített étel a formában Iefagyasztható, majd a szükséges időpontban  megsüthető,
  •  - a formák igen rugalmasak és hajlékonyak, emiatt nem törnek el és mindig megőrzik  eredeti alakjukat,
  •  - az étel egy mozdulattal kifordítható belőlük,
  •  - ellenállóak a különböző savakkal szemben, nem kell tartani káros anyag kioldódástól,
  •  - az ízeket, illatokat nem szívja magába,
  •  - könnyen tisztíthatóak,
  •  - a szilikon természetes tapadásgátló anyag, ezért nincs szükség zsiradék használatára, bár vannak gyártók akik a használati útmutatóban  mégis előírják a sütüforma belső felületének olajozását,
  • - allergiások is használhatják - cink és nikkelmentesek

 

  Jó, ha tudjuk...

   hogy a szilikon sütőformák külünleges merevítő gyűrű segítségével tartják         meg az alakjukat. Kaphatók a formába ágyazott merev fémszíjjal készült             termékek is, melyek áthelyezése, mozgatása könnyebb, mert nem kell ügyelni         a merevítő gyürű használatára.

 

  Jó, ha tudjuk...  

   hogy hajlékonyságuk miatt a szilikon           sütőformákkal körültekintően kell bánni. A jó       eredmény eléréséhez tartsuk be az         alábbiakat:   

  •  - mindig győződjünk meg arról, hogy a merevítő gyürű jól van-e elhelyezve,
  •  - az üres formát tegyük a sütúrácsra, vagy a mikrohullámú sütő táljára, vagy egy tálcára, hogy a betöltött étel ne boruljon ki miközben betesszük a sütőbe vagy a fagyasztóba,
  •  - a hűtött finomságok elkészitése elött öblítsük ki a formát hideg vizzel, még a sütőben készitendő ételek behelyezése előtt,
  • ha előirják, - kenjük ki a formát olvasztott zsiradékkal,
  •  - sütés közben többször ellenőrizzük a tészta készültségi fokát, mert a szilikon formában gyorsabban sül az étel, mint a hagyományos formákban,
  •  - fontos, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben,
  •  - gázsütőben figyeljünk arra, hogy a forma ne legyen túl közel a hőforráshoz,
  •  - sütés vagy fagyasztás után távolítsuk el a merevítő gyűrűt és óvatosan emeljük ki az elkészített ételt

 

  Jó, ha tudjuk...  

   hogy a sütőformák élettartamának megőrzéséhez:

  •     - a formában ne vágjunk késsel vagy fémeszközzel
  •     - soha ne használjuk a mikorhullámú sütő - grillező üzemmódban
  •     - soha ne helyezzük közvetlen hőforrásra
  •     - ne használjunk dörzsszivacsot vagy erős mosogatószert a tisztításához  

 

  Jó, ha tudjuk...

  hogy a szilikon formák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. A beszívódott zsiradék miatt előfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsírosnak tűnik. A kezelési utasítások ekkor a mosogatógépben való tisztítást, vagy az ismételt hagyományos mosogatást javasolják.

 

-- forrás: nfh --

 

MWJjODQwZD