Mit kell tudni a szilikon sütőformákról
Jó, ha tudjuk...
hogy a szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os tisztaságú szilikonból, egyedülálló technológiával készülnek.
A szilikon formák felhasználása sokoldalú:
- - hűtőben aszpikos finomságok, csokoládékrémek, gyümülcskocsonyák, túró- és joghurttorták,
- - fagyasztóban fagylalttorták, parfék,
- - mikrohullámú és hagyományos sütőkben kenyérfélék, sütemények, torták, zöldségek, húsfélék készíthetőek bennük.
Jó, ha tudjuk...
hogy a szilikonból készült sütőformák egyaránt használhatók elektromos-, gáz-, valamint mikrohullámú sütőben, továbbá hütőkben és fagyasztókban is. A sütőformák általában 220-260 °C-ig hőállóak és -25- 60 °C-ig tűrik a hideget.
Számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos sütőformákkal szemben:
- - az előkészített étel a formában Iefagyasztható, majd a szükséges időpontban megsüthető,
- - a formák igen rugalmasak és hajlékonyak, emiatt nem törnek el és mindig megőrzik eredeti alakjukat,
- - az étel egy mozdulattal kifordítható belőlük,
- - ellenállóak a különböző savakkal szemben, nem kell tartani káros anyag kioldódástól,
- - az ízeket, illatokat nem szívja magába,
- - könnyen tisztíthatóak,
- - a szilikon természetes tapadásgátló anyag, ezért nincs szükség zsiradék használatára, bár vannak gyártók akik a használati útmutatóban mégis előírják a sütüforma belső felületének olajozását,
- - allergiások is használhatják - cink és nikkelmentesek
Jó, ha tudjuk...
hogy a szilikon sütőformák külünleges merevítő gyűrű segítségével tartják meg az alakjukat. Kaphatók a formába ágyazott merev fémszíjjal készült termékek is, melyek áthelyezése, mozgatása könnyebb, mert nem kell ügyelni a merevítő gyürű használatára.
Jó, ha tudjuk...
hogy hajlékonyságuk miatt a szilikon sütőformákkal körültekintően kell bánni. A jó eredmény eléréséhez tartsuk be az alábbiakat:
- - mindig győződjünk meg arról, hogy a merevítő gyürű jól van-e elhelyezve,
- - az üres formát tegyük a sütúrácsra, vagy a mikrohullámú sütő táljára, vagy egy tálcára, hogy a betöltött étel ne boruljon ki miközben betesszük a sütőbe vagy a fagyasztóba,
- - a hűtött finomságok elkészitése elött öblítsük ki a formát hideg vizzel, még a sütőben készitendő ételek behelyezése előtt,
- ha előirják, - kenjük ki a formát olvasztott zsiradékkal,
- - sütés közben többször ellenőrizzük a tészta készültségi fokát, mert a szilikon formában gyorsabban sül az étel, mint a hagyományos formákban,
- - fontos, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet a sütőben,
- - gázsütőben figyeljünk arra, hogy a forma ne legyen túl közel a hőforráshoz,
- - sütés vagy fagyasztás után távolítsuk el a merevítő gyűrűt és óvatosan emeljük ki az elkészített ételt
Jó, ha tudjuk...
hogy a sütőformák élettartamának megőrzéséhez:
- - a formában ne vágjunk késsel vagy fémeszközzel
- - soha ne használjuk a mikorhullámú sütő - grillező üzemmódban
- - soha ne helyezzük közvetlen hőforrásra
- - ne használjunk dörzsszivacsot vagy erős mosogatószert a tisztításához
Jó, ha tudjuk...
hogy a szilikon formák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják. A beszívódott zsiradék miatt előfordulhat, hogy a gondosan elmosogatott forma néhány nap múlva zsírosnak tűnik. A kezelési utasítások ekkor a mosogatógépben való tisztítást, vagy az ismételt hagyományos mosogatást javasolják.
-- forrás: nfh --